Het opladen van jouw batterij

Weet jij of voel jij wanneer jouw batterij opgeladen moet worden?

 

Soms is het goed om even te stoppen. Om de boog even te laten ontspannen. Weer even op te laden. Net als de batterij van je telefoon of je laptop; soms moet die even in de oplader. Als de benzine van je auto bijna op is gaat er een lampje branden.

 

Weet jij hoe JIJ reageert als bij er bij jou een lampje gaat branden die aangeeft dat je even oplaad-tijd nodig hebt? Hoe doe jij dan? Wat denk je dan? Hoe voel je je dan? WAT ZIJN JOUW OPLAAD-SIGNALEN?

 

Dit zijn mijn persoonlijke oplaadsignalen:

 

*Ik heb dan nergens zin in, ik zie zelfs op tegen afspraken. Terwijl ik daar, als ik lekker in mijn vel zit en genoeg ben opgeladen juist wel zin in heb!

 

*Er past niks meer bij in m'n hoofd, heel veel dingen en mensen zijn ineens irritant en ik reageer emotioneler en heb weinig geduld. Terwijl ik als ik opgeladen ben, ruimte heb in mijn hoofd, dingen accepteer zoals ze zijn, met meer geduld creatieve oplossingen kan bedenken en me minder overweldigd voel door mijn emoties. 

 

*Mijn lichaam voelt moe en ja, net als een telefoon waarvan de batterij op is, leeg. Terwijl mijn lichaam neutraal of energiek voelt als ik genoeg ben opgeladen.

 

*Als laatste zijn mijn gedachten negatiever en langer negatief als ik teveel van mezelf heb gevraagd. Terwijl ik als ik goed voor mezelf zorg ook weleens negatieve gedachten heb maar dit dan beter kan accepteren en kan switchen waardoor ik me sneller weer beter voel

 

Vroeger liet ik de boog nooit ontspannen. Ik vond dat ik altijd door moest gaan. Met uiteindelijk een burn-out als gevolg. Het gevolg van de boog zo lang gespannen houdt dat hij op een gegeven moment zelf knapt. De periode daarna heb ik inderdaad heel lang de boog ontspannen moeten houden om weer in balans te komen.

 

Ik heb daarna heel heel vaak mijn hoofd opnieuw gestoten en nog steeds doe ik dat regelmatig. Ik ben van nature iemand die houdt van gezelligheid en gauw enthousiast is. Tegelijkertijd heb ik ook, net als iedereen, tijd nodig om te verwerken wat er gebeurt, en even m'n hoofd uit te zetten. Als ik niet oppas, gaat m'n hoofd maar door. Dat in combi met een groot inlevingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat overspannenheid op de loer blijft liggen. Ik heb heb echt moeten leren om ook af en toe ECHT 'uit te checken'. Als ik in een periode zit van meer energie wil ik soms weer te snel te veel, waardoor ik daarna weer even terug moet schakelen. Helemaal niet erg, dit hoort erbij. Ik ben, geboren uit noodzaak, een expert geworden op het gebied van omgaan met je energie en in balans blijven. Want wat baalde ik als ik een week uit m’n doen was omdat ik weer teveel had gedaan en niet goed genoeg naar m'n lichaam en naar mezelf had geluisterd. Ik moest zelf op de blaren zitten. Maar het was een proces. En ik ben ontzettend blij dat ik nu ben waar ik ben:

 

Nu voel ik het gauw als het even teveel is, omdat ik goed op mezelf let en goed in de gaten houd hoe het met me gaat. Als ik merk dat er signalen zijn die aangeven dat het even teveel is, trek ik in een vroeg stadium aan de bel. Ik zeg bijvoorbeeld een afspraak voor die avond af en ga lekker op tijd naar bed. En/of ik halveer m’n to do lijst en schuif de rest door naar volgende week. En/of ik plan wat meer dingen in van mijn 'geniet en ontspan-lijst' die week.  Hierdoor kom ik eerder weer in balans. Het geeft veel zelfvertrouwen om zo goed voor jezelf te zorgen en te weten dat je op jezelf kan vertrouwen in die zin dat je jezelf ook rust gunt als je die nodig hebt.

 

Zodat ik daarna weer met een opgeladen batterij en energie kan gaan voor en genieten van de dingen die voor mij belangrijk zijn!

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van jouw oplaad-signalen? Ik help je graag!

Bel 0644102134 of mail naar twistcoaching@gmail.com voor een gratis en vrijblijvende wandel-intake (ook mogelijk via skype) Ik hoor graag van je!