Voel je je prikkelbaar, en snel geïrriteerd? STEL JE NIET ZO AAN ER IS NIKS AAN DE HAND!

Of toch wel?

 

Soms merk je aan jezelf dat je sneller geïrriteerd bent, je snel boos wordt of prikkelbaar bent. Je weet niet zo goed waarom en je vindt misschien zelfs wel dat je je niet zo moet aanstellen. Want je hebt het toch goed? En er is toch ‘niks aan de hand’? Ook geef je jezelf daarbij misschien wel op je kop omdat je je zo voelt en daardoor niet de energieke en vrolijke persoon kunt zijn die je zou willen zijn. Dus probeer je uit alle macht ondanks dat je even niet zo lekker in je vel zit gewoon te doen wat je altijd doet en daarbij moet je dan ook nog net zo vriendelijk doen als altijd tegen iedereen van jezelf. ‘s Avonds zit je uitgeput en leeg op de bank. Je gaat tv kijken, bevestiging zoeken op social media of te veel eten..de volgende dag wordt je wakker en je voelt je neerslachtig.. Ik type dit niet om je op je kop te geven, dus wordt niet boos op jezelf als je jezelf hierin herkent. Iedereen doet dit weleens en soms is het op korte termijn ook even de beste oplossing.

 

Maar als je dit te vaak en te lang doet kan dit echt zorgen voor overspannenheid en psychische en lichamelijke klachten. Door kleine dingen anders te doen als je je prikkelbaar voelt of snel geïrriteerd kun je ervoor zorgen dat je je weer wat sneller oke voelt..zo voorkom je dat dit te lang doorgaat, voorkom je overspannenheid en zorg je goed voor jezelf!:) 

 

De eerste stap is herkennen dat je je prikkelbaar en snel geïrriteerd voelt. 

 

De tweede stap is dat accepteren, dat is nu even zo en dat mag, je mag je zo voelen, je hebt daar ongetwijfeld een goede reden voor.

 

De volgende stap is even tijd nemen voor jezelf. En dan bedoel ik echt voor jezelf. Zorg dat je even niet gestoord wordt door huisgenoten of kinderen of wie dan ook en leg je telefoon weg of zet hem op stil. Ga ergens lekker zitten of liggen en neem wat lekkers te drinken en of/eten mee voor jezelf plus pen en papier voor eventuele aantekeningen. Of ga lekker even wandelen, het liefst in de natuur.  Sluit je ogen (niet als je aan het wandelen bent natuurlijk;)) voel je lichaam en haal een paar keer lekker diep adem... 

 

Stel jezelf dan de volgende vragen:

 

- Heb ik slaapgebrek?

En kan ik daar slecht tegen? Is dat misschien de reden van mijn prikkelbaarheid? Zeg dan je eventuele afspraken vanavond af en ga lekker op tijd naar bed en/of slaap wat langer uit morgen als dat kan. Zodat je weer met een uitgerust en rustig hoofd de wereld tegemoet treedt:)

 

- Vraag ik teveel van jezelf?

Loop ik op mijn tenen? Zet dan even wat stappen terug. Haal eens even diep adem en bedenk dat je snel genoeg gaat. Dat je goed bent zoals je bent en je niet anders voor hoeft te doen dan je bent. Neem wat minder hooi op je vork, doe wat minder en plan ook tijd in voor een keer lekker niksen, daar laad je weer van op!

 

- Maak ik naast al mijn to do lijstjes en dingen die ik moet ook nog ruimte voor ontspanning?

Voor dingen die ik echt alleen maar leuk vindt? Plan nu een date met jezelf; een ontspanningsdate, waarin je datgene gaat doen wat jij leuk vindt en waar je lekker van geniet en ontspant:) Maak hier nu maar wat extra ruimte voor in je agenda want je hebt het nu even extra nodig, ben maar lief voor jezelf. En zorg ervoor dat je dit, als het nodig is, structureel meer plant, tijd voor leuke en echt ontspannende dingen:)

 

Is er iets gebeurt of voorgevallen waar je mee zit? 

Soms zijn we zo druk dat we voorbij gaan aan onze emoties. We zijn daardoor niet meer in contact met onszelf en weten daardoor niet meer waarom we ons geïrriteerd of onrustig voelen. Soms komt dit namelijk door een bepaalde opmerking van iemand of een blik, iets wat bij jou verkeerd is gevallen en je een naar gevoel geeft. Of soms komen er dingen van vroeger naar boven, dit kost ook energie in je hoofd. 

 

Ben, terwijl je zo lekker zit of loopt en alleen bent eens 100% eerlijk naar jezelf over je gevoel. Hoe voel je je? Waar zit je mee? Vaak zit er onder onrust en irritatie namelijk boosheid, angst of verdriet. Blijf rustig ademen en durf te voelen! Durf eerlijk te zijn naar jezelf over hoe je je voelt. In plaats van afleiding zoeken om maar niet te voelen ga je nu eerlijk zijn over je gevoel. Laat dit gevoel toe, laat het er zijn. En oordeel er niet over. Je zult merken dat het opluchting geeft om op om op deze manier naar jezelf te luisteren en jezelf serieus te nemen. 

 

Ga na wat jou nog meer helpt om hetgeen wat er eventueel is voorgevallen een plekje te geven. Misschien helpt het om het erover te hebben met die lieve vriendin. Misschien helpt het om het van je af te schrijven. Misschien helpt het jou altijd heel goed om even lekker te sporten. Geef jezelf niet op je kop en heb compassie en begrip voor jezelf; het feit dat hetgeen er is voorgevallen jou zo raakt zegt iets over jou. Het zegt iets over wat voor jou belangrijk is of wat gevoelig ligt voor jou. En dat mag en dat is helemaal oké. Misschien is het nodig wat dingen uit te spreken richting bepaalde mensen of grenzen aan te geven. Of misschien is het goed als je je verwachtingen bijstelt. Of andere keuzes maakt die beter bij jou passen. Blijf in ieder geval bij jezelf en doe datgene wat goed voelt voor jou; dit is jouw leven waarvan jij de regisseur bent en je mag het invullen op de manier die bij jou past en die voor jou goed voelt!

 

En: juist als je even niet lekker in je vel zit is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen en rust te nemen. 

 

Take it easy, keep it simpel, do what you love and enjoy it!:) 

 

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen of geïnspireerd om als je je wat prikkelbaar voelt stappen te zetten die ervoor zorgen dat je weer meer in balans komt en je je weer fijner gaat voelen!

Als je het fijn vindt hier hulp bij te krijgen en wat dieper op dingen in te gaan en op te zoomen op jou,  zou een 1op1 twist-traject hier een goede manier voor kunnen zijn. Je bent van harte welkom, ik help je heel graag!

 

Investeer in jezelf; mail of bel me voor een gratis en vrijblijvend intake-gesprek (via skype of in real-life)

Als het vervolgens goed voor je voelt reserveer je je plek voor een van de 1op1 twist trajecten voor het maken van twists in de voor jou goede richting!

 

Je kunt me ook mailen met al je vragen:)