Neem de tijd

Neem de tijd.. 

 

Als eeuwige bezige bijen zijn we altijd maar druk. Met het huishouden, ons werk, eventuele kinderen, social media, dingen in je agenda vooruit plannen, vrienden, familie, cadeautjes regelen, sporten en bedenken wat we allemaal nog moeten doen enz enz. En dat dan vaak ook nog in een tempo waar je al moe van wordt als je ernaar kijkt!..

 

Dit kan ook anders:

 

Laat dingen gebeuren in een tempo waarin je het bij kunt benen. Het tempo waarin je er ontspannen van kunt genieten en waarbij je geen enkele stap overslaat. Een tempo waarin je rustig adem kunt halen. Waarin je tussendoor ook even stil staat.

 

Stress ontstaat vaak door door onszelf opgelegde deadlines. Die vaak niet eens nodig zijn. Is het echt zo erg om als je broek kapot gaat even 1 broek minder te hebben? Nee? Dat scheelt weer dan hoef je dus niet meteen naar de winkel! Is het echt zo erg om een keer geen cadeau te hebben voor een verjaardag van een vriendin en haar in plaats daarvan daarna mee uit eten te nemen? Nee, want dat wordt misschien wel een verrassend leuk etentje en misschien denkt je vriendin: ‘fiew dan vergeeft ze mij ook vast dat ik haar verjaardag een keer ben vergeten!’ Is het echt zo erg als je huis een keer rommelig is als er bezoek komt? Nee, want dat soort dingen maken je mens en puur en echt, en waarschijnlijk denkt de ander: ‘gelukkig het is bij hen ook niet altijd spik en span fiew!’ Bonus: als je hier relaxter in wordt kun je op een moment dat je er echt ZIN in hebt en TIJD voor hebt een keer een mooie nieuwe broek gaan kopen bijvoorbeeld of je vriendin mee uit eten nemen. Of je huis lekker opruimen. NEEM de tijd.

Stress ontstaat dus ook door plannen in ons hoofd die we niet zo makkelijk bijstellen als er iets tussen komt. De realiteit is dat het leven altijd wel met verrassingen komt. Of het nu iets kleins is als dat je favoriete chocolade uitverkocht is in de supermarkt, of iets vervelends zoals een griepje wat tussendoor komt of of iets groters als je droombaan die eigenlijk helemaal niet bij je blijkt te passen. Alledrie balen! En dat vraagt aanpassingsvermogen.   

 

Het kan helpen om dit soort dingen in te calculeren en te accepteren. Weet dat dit erbij hoort. Bij het leven. We willen, als we heel eerlijk zijn, geen 100% perfect en glad gestreken leven, want want dan heb je niks meer om over te klagen/naartoe te werken, dan ontwikkel je je niet meer want alles is immers al perfect! En misschien kun je er zelfs je voordeel wel mee doen met onverwachte wendingen in het leven. Eens die andere smaak chocolade uitproberen, eens even echt goed uitzieken en uitrusten of ipv die droombaan ruimte voor die droomreis. 

 

Laat je verrassen door het leven. Maak plannen en laat ze vervolgens los. Blijf niet hangen in je hoofd, maar geniet van alles wat er gebeurt. Neem de tijd.

Niet hetgeen er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat bepaald uiteindelijk hoe jij je voelt. Een open deur maar erg waar!

 

En last but not least: Vertraag. Loop letterlijk langzamer, eet letterlijk langzamer. Doe wat je doet met aandacht. Doe 1 ding tegelijk. Je zult je meteen een stuk meer ontspannen voelen. Neem de tijd!