In januari 2019 ben ik benaderd door de metro om een interview te geven over mijn visie op ontspanning vanuit Twistcoaching.
Op 17-1-2019 stond dit mooie artikel over o.a. het belang van ook rust nemen naast doelen nastreven en presteren voor de juiste balans, en kijken naar wat al goed gaat nu zodat je jezelf meer ontspanning gunt in de het krantje de metro en op metronieuws:
‘Je rust pakken is juist hartstikke ‘cool’’
We willen goede diploma’s en een supertoffe baan. We willen een mooi huis en – als het even kan – een hoog salaris. Die promotie op het werk willen we eigenlijk ook wel, dus beantwoorden we in het weekend toch nog even snel dat ene mailtje. Een spetterend sociaal leven mag niet ontbreken, en vergeet vooral niet om tenminste twee keer per week sporten. Het begrip ‘rust’ heeft plaatsgemaakt voor ‘overwerk’ en we vragen ons geregeld af wie er in hemelsnaam bedacht heeft dat een dag slechts 24 uur heeft. Het is dan ook niet vreemd dat een burn-out beroepsziekte nummer één is. Moeten we niet eens wat meer ontspannen?
‘Ik moest alles maar kunnen’
Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons hebben ambities in overvloed en als iemand ons vraagt naar onze goede voornemens, noemen we er zo tien op. We lijken te zoeken naar geluk in een wereld die draait om succes. We willen alles goed doen, onszelf blijven ontwikkelen en willen dan ook nog eens gelukkig zijn. Maar niets is minder waar, want volgens de Correspondent voelt een op de drie Nederlanders zich eenzaam en heeft een op de zeven werknemers burn-outklachten. Marlies Gerritsen (33) kan daar als geen ander over meepraten. „Ik ging eigenlijk altijd maar door, ik vond dat ik het allemaal maar moest kunnen. Ik had net een nieuwe positie op mijn werk. Daarnaast had ik een groot sociaal leven en een nieuwe vriend. Ik sportte graag en wilde alle andere dingen die ik leuk vond ook blijven doen. Ik zei nooit ‘nee’. Op den duur was mijn energie op”, vertelt ze. Inmiddels is ze goed hersteld en heeft ze haar eigen coachingspraktijk Twistcoaching. „Het belang van rust nemen wordt door veel mensen onderschat. Bij kleine kinderen vinden we het heel normaal dat ze na een drukke dag rust nodig hebben, maar bij volwassenen vergeten we dat. Die moeten alles maar kunnen.”
Nee zeggen is moeilijk
„Daarom leven mensen soms van vakantie naar vakantie, omdat ze dan pas een rustmoment hebben. Maar als je die rustmomenten voor jezelf inplant, blijf je veel meer in balans. Gewoon even een moment waarop je de tijd hebt om iets te doen wat jij leuk vindt en na te denken over hoe je je voelt en hoe het met je gaat. Als je altijd maar doorgaat, mis je de signalen van je lichaam – want die zijn er vaak wel. En als je wat meer rust neemt, krijg je ook meer de tijd om prikkels te verwerken, want je krijgt toch elke dag indrukken binnen.”
Maar volgens Gerritsen vinden veel mensen dat moeilijk omdat ‘nee’ zeggen op de een of andere manier niet cool is. „Ik vond het in het begin ook moeilijk om nee te zeggen tegen vrienden als ik vervolgens een avond alleen op de bank ging zitten. Er zijn altijd mensen die dan zeggen ‘ah toe, ga nou mee!’ of ‘doe niet zo ongezellig’. Maar je hebt er veel meer aan als je de volgende keer dat je wél meegaat tenminste ook wat waard bent en gezellig kunt doen.”
Plan tijd voor jezelf
„We hebben vaak heel erg de neiging om te kijken naar waar we nog niet goed in zijn, en wat we nog beter willen kunnen. Maar er gaat eigenlijk al zoveel meer goed dan fout, en als we dat besef wat meer zouden hebben, zouden we onszelf misschien ook wat meer ontspanning gunnen”, aldus Gerritsen. Maar tot rust komen, hoe doe je dat nou eigenlijk? „Plan tijd in voor jezelf, het dan maakt eigenlijk niet uit wat je doet. Iedereen ontspant op een andere manier, maar je telefoon wegleggen is al een goed begin. Ga wandelen, ga sporten, ga in bad, of trek een lekker warm pak aan en kruip op de bank met een boek of met Netflix. Gun jezelf dat.” Als dat geen personal goal is…
28 december 2018 is er een artikel over Twistcoaching geplaatst op de website indebuurt.nl Nijmegen:
Marlies Gerritsen (33) kreeg zes jaar geleden een burn-out. Inmiddels is ze goed hersteld en heeft ze sinds kort haar eigen coachingspraktijk in Nijmegen-Lent, Twistcoaching. “Ik merk dat steeds meer mensen om me heen overspannen klachten hebben. Ik wil als coach mensen helpen om rust te pakken, juist vóórdat die burn-out komt. En dan niet op een zweverige manier,” vertelt ze.
“Toen ik een burn-out kreeg, had ik samen met twee vriendinnen een half jaar door Australië en Zuid-Oost Azië gereisd. Daar waren we totaal ontspannen, niks hoefde. Ik had een pittige baan in de hulpverlening, en toen ik terug kwam merkte ik opeens dat ik mijn werk helemaal niet zo goed los kon laten. Het was zo’n schril contrast met mijn tijd op reis. Rustiger aan doen, ander werk zoeken of stoppen kwamen destijds niet voor in mijn vocabulaire. Schouders eronder en doorgaan wel.”
Nee zeggen
Naast al dat harde werken, was Marlies destijds niet gewend om tijd voor zichzelf te nemen. “Dat vond ik ook een beetje stom om te doen, ofzo. Ik wilde naast mijn baan ook mijn sociale leven onderhouden, sporten, en alle andere dingen doen die ik leuk vond. Ik zei gewoon nooit ‘nee’. Op een gegeven moment kwam het zo ver dat ik niet meer sliep. Maar ik had toen nog steeds geen idee wat ik had. Tot een collega na een gesprek aangaf dat het hem goed leek als ik eerst eens even tot rust zou komen. Dat heb ik toen gedaan, alleen veel langer dan gepland.”
De naam van de praktijk duidt op het maken van een omslag, vertelt Marlies. “Mensen met een burn-out of overspannen verschijnselen zijn vaak te lang doorgegaan en zijn daarbij over hun grens gegaan. De eerste stap die nodig is op weg naar herstel is meer ontspanning inbouwen. Dat klinkt heel zweverig, maar zo is het wel. Vandaar dat mijn praktijk ook de naam ‘Twistcoaching’ heeft: je moet echt een twist maken in de richting van ontspanning. Dat kun je doen door bijvoorbeeld wat vaker ‘nee’ te zeggen, ook tegen leuke dingen. In het begin vond ik het moeilijk om nee te zeggen tegen vrienden als ik vervolgens een avond alleen op de bank ging zitten. Maar mensen wennen er wel aan, dat je er niet altijd bij bent. Je mag er gewoon eerlijk over zijn.”
In de periode dat Marlies thuis zat wandelde ze veel. “In die periode mediteerde ik vaak en las ik veel boeken. Ik heb ontzettend veel geleerd over overspannenheid en burn-out, en ook over mezelf. Ik kwam erachter dat het heel belangrijk is om eerst goed voor jezelf te zorgen, en dan pas voor anderen. Het woordje moeten schrapte ik uit mijn vocabulaire en ik begon mezelf en mijn gevoel serieus te nemen. Ik begon ook opnieuw na te denken over wat ik eigenlijk wilde, en wat goed bij me past. Omdat ik voelde dat ik het heel leuk vind om met kinderen te werken ben ik toen aan de slag gegaan als gastouder. Dit doe ik nog steeds met veel plezier. Daarnaast bestond de droom om voor mezelf te beginnen. Daarom ben ik een coachingsopleiding gaan volgen, en heb ik werkervaring opgedaan als coach. Ik vind het nu heerlijk om een eigen onderneming te hebben waarin ik de vrijheid hebt om het op mijn manier te doen, waardoor ik overal echt helemaal achter sta. Dat werkt ook door op mijn cliënten.
Marlies geeft coaching door middel van individuele wandeltrajecten in combinatie met gerichte oefeningen. Met Twistcoaching wil ze vooral mensen ondersteunen die het gevoel hebben over te lopen. “Als je behoefte hebt aan een pas op de plaats, dan wil ik je daarbij helpen. We gaan samen kijken welke dingen jou energie kosten, hoe je je grenzen beter aan kunt geven en waar je juist energie van krijgt. In onze cultuur wordt het niet gezien als iets goeds om rust te pakken. Hier geldt: hoe meer en hoe sneller, hoe beter. Als je aan je buurman vraagt hoe het is, zal die misschien antwoorden met ‘druk, druk.’ Stel dezelfde vraag in Suriname, en iemand zal misschien antwoorden met ‘alles rustig’. Dat is echt een verschil. Het druk hebben brengt ook een zekere status, terwijl rust nemen een heel negatief imago heeft.” Marlies geeft coaching door middel van individuele wandeltrajecten in combinatie met gerichte oefeningen.
Zelf komt Marlies vooral tot rust door naar de sauna of in bad te gaan, en door te wandelen. “Maar ik vind ook ontspanning in af en toe lekker dansen op een leuk feestje. Ik heb inmiddels ook een dochtertje van anderhalf. Ik vind moeder zijn superleuk en geniet er erg van. Doordat ik het moeder zijn afwissel met werken, leuke dingen doen met vrienden en familie en tijd voor mezelf, blijft het allemaal in balans voor mij.”
Voor de mensen die op dit moment uit balans zijn heeft Marlies nog een paar tips. “Als eerste: plan tijd in voor jezelf. Ook al voelt het misschien raar, het is echt heel belangrijk om af en toe geen prikkels te hebben en je rust te pakken. Daarom is het ook van belang om ervoor te zorgen dat je soms bewust je telefoon weglegt. Een ander superbelangrijke tip is eerlijk zijn over hoe je jezelf voelt. Durf je emotie onder ogen te komen en loop er niet voor weg. En bekijk waar jij van ontspant! Ik denk dat als iedereen iets rustiger aan zou doen, we een fijnere wereld zouden hebben.”